Novy (19) had geen idee welke opleiding ze wilde,

nu studeert en hockeyt ze in Amerika

Ze was in de wieg gelegd als voetbalster, maar het hart van Novy Goetgeluk klopt voor hockey. En ze had een droom: studeren en hockeyen in Amerika.

Afgelopen zomer vloog de 19-jarige naar Pennsylvania, haar droom tegemoet. ,,Voor mij is dit de perfecte combinatie. Ook omdat ik soms moeite heb met keuzes maken.”

Daar zat ze dan in augustus, alleen, vliegend boven de Atlantische Oceaan, op weg naar vier jaar Amerika, op een schoolcampus in Bryn Mawr, Pennsylvania.

Een grote stap, na 19 jaar in een dorp in de Hoeksche Waard. ,,Mijn ouders mochten door coronaregels Amerika niet in. Daardoor moest ik alleen het vliegtuig in. Dat was wel heel erg spannend. ”De route naar zelfstandigheid betekende snel volwassen worden. ,,Je moet ineens zelf je was doen, zelf schoonmaken.

Dat klinkt heel stom, maar normaal deden je ouders dat, dacht je er nooit over na. Het maakte de eerste weken hier overweldigend. Maar ik ben nu wel gesetteld. Ben zo blij dat ik dit gedaan heb.

Als je zo ver van iedereen weg bent, krijg je de kans te ontdekken wie je bent, wat je zelf belangrijk vindt en om jezelf te ontwikkelen, zonder mensen om je heen die al een idee hebben wat je zou moeten zijn.”

Voetbalspullen

Dan te bedenken dat ze als kind voorbestemd was om te gaan voetballen. ,,Thuis werd hockey gezien als een kakkersport. Ik zou eigenlijk op voetbal gaan, net als mijn vader en broer. Dat was normaal. Dus ik naar een training, bij Strijen, kom ik thuis, zie ik het WK hockey op tv. Ik zei tegen mijn moeder: ‘Dat is wat ik wil doen. Hockeyen’.

,,Ze zei dat ik het zelf tegen mijn vader mocht vertellen, omdat ze net voetbalspullen voor mij hadden gekocht. Dat was een leuk gesprek met mijn vader, haha. Maar hij zei dat als ik op hockey wilde, ik dat vooral moest doen.” Dat deed ze, bij HC Hoeksche Waard. En daar kwam ook Amerika in beeld. ,,Als kind zei ik al tegen mijn moeder dat ik later in Amerika ging studeren. Zij reageerde met ‘hartstikke leuk, maar ik ga het wel zien’.”

Studeren en hockeyen op een goed niveau kan in Amerika!

Teamgenoot Sarah Bonthuis ging de Strijense in 2019 voor en combineert nu, bij Lehigh University in dezelfde staat, studie én hockey. Dat wilde Goetgeluk ook.

,,Voor mij was dat de perfecte combinatie, want het collegesysteem werkt hier in Amerika anders dan in Nederland. Je hoeft hier nog niet per se te weten wat je wilt gaan studeren, en na de vwo had ik nog geen idee welke richting ik op wilde.

,,Bij Bryn Mawr College kies je de lessen die je wilt volgen en geef je in je tweede jaar je major door. Mijn plan is nu om een major in neurowetenschappen te gaan volgen, met een minor in psychologie. Wil ik later toch iets anders doen, dan kan dat. Dat maakt dit perfect voor mij. Ook omdat ik soms moeite heb met keuzes maken. 

,,Daarbij komt dat ik op een fatsoenlijk niveau wilde blijven hockeyen. In Nederland had ik het gevoel dat een goede studie en op goed niveau hockeyen niet samengaan. In Amerika juist wel.”

Door corona was het voor iedereen weer aanpoten en opbouwen

Was ze ooit gaan hockeyen als leuke hobby, op het moment dat Goetgeluk haar vizier op Amerika richtte, pakte ze de sport serieuzer aan. ,,Bij ‘HCHW’ speelde ik al in twee teams, mijn eigen B-team en in het eerste.

Daarnaast ben ik bij Sport Performance Centre Rijnmond in Rotterdam gaan sporten, om mezelf verder te verbeteren. Dat heeft mij naar een hoger niveau gebracht en dat heeft ook invloed gehad op de overgang naar Bryn Mawr Owls, want hier neemt iedereen sport bizar serieus. Ik kon daar nu vrij makkelijk in mee.”

Wat ook scheelde is dat corona een streep door het vorige seizoen van de ‘Owls’ zette. ,,In de jeugd heb ik bij Hoeksche Waard redelijk hoog gespeeld, maar in het eerstehockeyden we derde klasse. Dus ik was een beetje bang dat ik in het team onderaan zou bungelen. Maar doordat ze een jaar niks hebben gedaan, was het voor iedereen weer aanpoten en opbouwen. Ik heb nu het idee dat ik goed meekan.”

Inmiddels zijn de reisregels in Amerika versoepeld en is haar moeder eindelijk langsgeweest. ,,Ik heb haar overal rondgeleid. Het was leuk om te laten zien waar haar kind haar nieuwe leven heeft opgebouwd.”

AD Regio – november 2021

More stories…